bg
 
bg

Therapie na traumatische ervaringen

Wat als je zulke traumatische dingen hebt meegemaakt dat je sindsdien nooit meer de oude bent geworden? Wat als je de zaken die je hebt meegemaakt traumatisch waren maar niet tastbaar of zichtbaar voor de buitenwereld? Heb je last van hartkloppingen, angstzweet, slaap je kort en onderbroken? Voel je je gejaagd en tegelijk uitgeput? Blijf er niet te lang mee rondlopen, soms lukt het niet alleen.

Wanneer het niet alleen lukt en de klachten houden al te lang aan, dan kan een therapeut jou hier verder mee helpen. Een trauma heeft vaak zoveel invloed op het hele menselijke functioneren. Je hebt het soms niet eens door dat je dagelijks stressklachten hebt, je leert ermee leven, tot dat de situatie voor jou steeds onhoudbaarder wordt, omdat je misschien ook paniek aanvallen of angsten krijgt, slecht gaat slapen, oppervlakkig ademhaalt en gaat hyperventileren, hevig kunt schrikken, je moeilijk kunt concentreren, eng kunt dromen, en met al deze obstakels op je weg, is het ook niet raar wanneer je uiteindelijk ook depressieve klachten, somberheid of een burn-out ontwikkeld.

Zolang je er niets aan doet, blijven deze klachten negatieve invloed uitoefenen in jouw leven. Deze combinatie van klachten wordt ook wel het post traumatische stress syndroom genoemd. De mate en de manier van lijden en lichamelijke belasting, is sterk afhankelijk van het soort trauma wat men opgedaan heeft en de duur van de traumatische ervaring. Voor reële levensbedreigende traumas is uitgewezen dat over het trauma praten niet altijd meteen het beste is voor de hulpvrager, zeker wanneer deze daar nog niet aan toe is. Mocht je jezelf herkennen in bovenstaand voorbeeld, dan kan ik je helpen om adequate hulp te zoeken voor jouw trauma. We kunnen ook samen werken aan het zoeken naar manieren om jouw lichaam te laten ontspannen, zodat je je fysiek weer wat veiliger leert voelen. Neem in ieder geval in geval van twijfel vrijblijvend contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden. Naast deze categorie van trauma, zijn er ook de heftige emotionele trauma's die niet letterlijk levensbedreigend zijn, maar wel een chronisch gevoel van onveiligheid en bestaansaantasting kunnen bezorgen. Bij deze vorm van trauma kan het zeker wel helpend zijn om veel en vaak over het trauma te praten, omdat dit jou kan helpen om het trauma te verwerken. Professionele hulp kan hierbij het verschil maken, omdat we gericht kunnen focussen op pijnlijke en onverwachte gebeurtenissen, jouw gevoelens en gedachten hierbij in kaart kunnen brengen en ons kunnen gaan richten op het doen afnemen hiervan.

Hoe het trauma ontstaat

Vaak gaat het om een onverwachte en hele ingrijpende gebeurtenis. Er heeft iets schokkends plaatsgevonden, wat we niet zagen aankomen en deze gebeurtenis heeft ons emotioneel diep geraakt en schade toegebracht. De schade uit zich in allerlei vormen zoals hierboven omschreven, fysieke ongemakken, maar vaak ook gedragsveranderingen, wantrouwend zijn, angstig, prikkelbaar, lichtgeraakt, agressief, boos, verdrietig, somber etc. Er kan sprake van een trauma zijn bij een eenmalige schokkende gebeurtenis, zoals een ongeval, een aanval of de dood van een dierbare, maar er zijn ook veel gevallen van langdurige traumatische ervaringen zoals; verwaarlozing, misbruik, mishandeling. De termen mishandeling en verwaarlozing zijn brede begrippen, maar hier vallen zowel de fysieke als de emotionele kwesties onder. Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan deze ingrijpende situaties, welke erg negatief zijn en voor heel veel stress zorgen, blijft je lichaam continue in opperste staat van paraatheid, en ontwikkel je chronische stress, waarin jouw lichaam overuren maakt. Dit fenomeen heet traumatische stress.

Ik kan jou hierbij begeleiden en je bent meer dan welkom om hiervoor een vrijblijvende afspraak te maken.

Psychosociaal therapeut Niki Schalken in Amsterdam
Niki Schalken
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds of in het weekend

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact