bg
 
bg

Therapie na of tijdens scheiding

Na een scheiding staat je leven meestal behoorlijk op zijn kop. Een scheiding kan een enorme beproeving zijn, waarop alle pijlers in jouw leven onder druk komen te staan. 1 van de 2 zal de woning moeten verlaten, de financiën worden gehalveerd, hoe gaan jullie het doen met de kinderen en dan is er in de meeste gevallen nog een enorme leegte en verdriet over de verloren liefde. Hoe kun je er, wanneer je kinderen hebt, ook goed voor hen zijn? Is er al een nieuwe partner in het spel? Hoe vind iedereen zijn plek in een nieuw samengesteld gezin? De scheiding is over het algemeen een enorme heftige life-event. Je hele bestaan kan op zijn kop komen te staan en alle factoren die normaliter al beproefde recepten voor overmatige stress zijn, worden nu vaak in 1 keer samen gebundeld. Je raakt een grote liefde kwijt, een persoon waarmee je wellicht ooit, je wel en wee kon delen, een vast punt wat centraal stond in jouw leven. Dat betekend in de meeste gevallen dat er een periode van rouw en somberheid volgt. Daarnaast kan het zijn dat je moet verhuizen waardoor je nog meer grond onder je voeten verliest en jouw veilige thuishaven kwijtraakt. Dit kan enorme stress en spanning met zich mee brengen en je het gevoel geven dat je ontheemd en opgejaagd wordt. Het is niet ongebruikelijk dat je overuren maakt om te bedenken hoe je al deze zaken tegelijk het hoofd moet gaan bieden, eindeloos gepieker komt zeker een goede nachtrust niet ten goede.

Financiële problemen staan er om bekend dat ze slopend kunnen zijn, de laatste wetenschappelijke onderzoeken wezen zelfs uit dat je IQ afneemt wanneer je financiële problemen hebt. Als je al deze factoren in ogenschouw neemt is het niet raar dat je het gevoel kunt hebben dat je staat te wankelen op je benen, tijdens en na zo een enorme bestaansaantasting. Wanneer je ook nog vader of moeder bent, kan het zijn dat er ook nog zoveel schuldgevoelens de kop op steken. Hoe moet je goed je kinderen in de gaten houden en inspelen op wat zij nodig hebben, als je zo hard moet werken om alle zeilen bij te zetten? Misschien heb je ook erg veel strijd en ruzie met jouw ex .

Kortom met recht is een scheiding, naast ziekten en sterfgevallen 1 van de grootste stressoren in ons leven. Het is een proces en velen zijn je voorgegaan. Er is zeker licht aan het einde van de tunnel, maar het is zeker fijn als er iemand is die jou hier doorheen loodst. En als het je lukt om tijdens jouw weg in de tunnel toch hier en daar een lichtje op te hangen, kom je niet zo uitgeput uit de tunnel.

Samen kunnen we inzoomen op dat wat jij het lastigste vindt, hoe je hier het beste mee om kunt gaan, we kunnen plannen maken van zaken waar je baat bij hebt om je weer een beetje in jouw eigen kracht te gaan voelen.

Je bent meer dan welkom in mijn praktijk.
Psychosociaal therapeut Niki Schalken in Amsterdam
Niki Schalken
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds of in het weekend

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact