bg
 
bg

Psychosociale therapie tegen depressiviteit

Er zijn verschillende vormen van depressie. 1 ervan is pathologisch. Het is belangrijk dat er bij deze vorm van depressie een arts geraadpleegd wordt. Een andere vorm is een tijdelijke reactieve depressie of somberheid. Er is een duidelijke aanleiding en de depressie is een reactie daarop. De verwachting is dat de depressie of somberheid afneemt, wanneer het gebeuren ofwel verwerkt is volgens de verschillende rouwstadia, of wel wanneer het probleem afneemt of de omstandigheden veranderen. Voorafgaand aan een reactieve depressie kan al een hele lange periode vooraf gegaan zijn. Je kunt een depressie als volgt zien: Er is iets wat iemand heel graag wil en wat heel erg belangrijk voor degene is. Soms zijn dat onbewuste drijfveren of normen of waarden, waarbij men gewoon niet echt vaak stil staat. We hebben een innerlijke drijfveer om het doel te behalen wat onze behoeften vervuld. Het kan zijn dat iemand zich daar enorm voor moet inspannen. Maar dat maakt meestal niet uit, want men is gedreven door de wil een gewenst doel te bereiken.

Of het nou een baan is, een baby, een relatie, of een gevoel, waar het iemand om te doen is, dat is erg persoonlijk. Maar ieder van ons heeft bepaalde basiswaarden en behoeften, vaak koppelen we deze onlosmakelijk met onze behoefte aan “geluk”. Na verloop van tijd blijkt echter dat de resultaten uitblijven, het lukt maar niet om te behalen wat op dat moment zo belangrijk is. Onze investering is tijd, energie, aanpassingen, hoop, vechten, loslaten, inspanningen, maar de weegschaal is niet in balans met wat al deze moeite ons brengt en oplevert. Het kan lijken alsof dat wat wij willen binnen handbereik ligt. Nog even over een grens, nog iets meer geven, harder lopen, wat dan ook, in de hoop dat dat dan hetgeen wat zo begeerd wordt zal opleveren. Nog meer kosten en vooralsnog, geen evenredige baten.

Na verloop van tijd beginnen inspanningen en moeite hun tol te eisen. Iemands energie wordt minder, de drive, de hoop. Misschien gebeurt er iets waardoor het overduidelijk is dat het gewenste doel nooit meer gehaald gaat worden, dit zie je vaak in verlies situaties, zoals het verliezen van een baan, een dierbare, een geliefde, een droom, gezondheid.

Soms neemt de hoop sluimerend af het blust iemand uit. Ondanks de goede voornemens, positief te blijven, er voor te knokken, je niet te laten kisten, niet op te geven. Het kan soms niet anders dan beseffen dat het niet gaat lukken en afhankelijk van de zware investeringen en tijd, kan dit een enorme mentale klap opleveren. De vermoeidheid wordt ineens gevoeld en het besef dat de energie en tijd niet dat opleverde wat had moeten zijn…Er is soms ook geen perspectief meer, geen hoop, geen doel waarop men zich zou moeten richten. Alles lijkt zwaar en donker, de toekomst biedt niet bijster veel kleur en beterschap. Een depressieve periode is enorm zwaar en pijnlijk. Het is zeker aan te raden hier goede ondersteuning en begeleiding bij te vragen en te zoeken. De depressie heeft wel een functie en dat is goed en gezond nieuws! Door het opgeven van het najagen van het doel, stop men met investeringen te doen die energie kosten. Lichaam en hoofd leren te stoppen met het najagen van het doel, het verwerken van het persoonlijke verlies op de winst, die het behalen van het doel opgeleverd zou hebben. Het is tijd voor rust en men krijgt tijd te rouwen en zichzelf te herpakken. Na een periode van een goed doorlopen depressie volgt dan een periode van aansterken, en jezelf voorzichtig gaan richten op nieuwe doelen. Nieuwe doelen, nieuwe kansen, nieuwe hoop! En hoop doet leven!

Zodra jouw balans van kosten/baten in evenwicht is, levert de energie die jij steekt in het behalen van jouw doelen, namelijk net zo veel energie op die jij krijgt om jezelf weer helemaal op te laden. Investeringen van tijd, gevoel, en energie worden dan ineens wel dubbel en dwars de moeite waard. Ik kan jou hierbij begeleiden en je bent meer dan welkom om hiervoor een vrijblijvende afspraak te maken
Psychosociaal therapeut Niki Schalken in Amsterdam
Niki Schalken
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds of in het weekend

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact