bg
 
bg

Assertiviteit en het bewaken van je persoonlijke grenzen

Het blijft steeds weer zoeken naar de juiste balans tussen aan anderen denken en aan jezelf, hoe doe je dit op een natuurlijke en correcte manier? Hoe blijf je dichtbij jezelf, zonder dwangmatig te worden? Hoe blijf je dichtbij jezelf zonder overdreven fel op je strepen te gaan staan? Hoe stop je met jouw eeuwige neiging tot pleasen? Ook niet onbelangrijk welke gedachte zit erachter, dat je over -assertief bent, of sub- assertief?

Vaak komt het door de manier waarop je opgegroeid bent, het is in therapie zeker niet de bedoeling om met de vinger een schuldige aan te wijzen. Maar we hebben allemaal onze eigen unieke manier van opgroeien, we hebben allemaal een uniek fysiek en mentaal gestel, waarin ook erfelijke zaken zijn bepaald, unieke omstandigheden en ervaringen, de omgeving waarin je opgroeit, de cultuur, de combinatie van mensen waarmee je in aanraking komt. Misschien heeft jouw levenservaring jou geleerd dat je het verst komt in het dagelijks leven wanneer je iedereen te vriend houdt en tevreden stelt. Dat is een heel mooi uitgangspunt, helaas blijkt in het dagelijks leven dat je vooral bezig houden met wat voor een ander fijn voelt, jou uiteindelijk op gaat breken. Men noemt dit sub-assertiviteit. Het kan zo lastig zijn om je te moeten gaan focussen wat jij nodig hebt en hoe jij dat moet krijgen, wanneer je geleerd hebt om je vooral te richten op anderen. Tegelijkertijd kan ook dit weer voor allerlei lichamelijke en mentale klachten leiden zonder dat je je bewust bent dat je chronisch over je eigen grenzen gaat. Jouw please-gedrag is namelijk aangeleerd en zal redelijk onbewust plaatsvinden.

Wat ook regelmatig gebeurd is dat je eindelijk hebt geleerd om voor jezelf op te komen. Vroeger is er veelvuldig over jouw grens gegaan. Je hebt jezelf voorgenomen, bewust of onbewust, dat dit jou nooit meer gaat overkomen. De vroegere ervaringen kunnen ervoor zorgen dat het lastig wordt, om flexibel met jouw grenzen om te gaan. Het kan zijn dat je star wordt wanneer je bang bent dat mensen tegen jouw grenzen komen, of boos. Dit wordt ook wel over-assertief genoemd. Wanneer je over-assertief bent, levert jouw assertiviteit jou niet het gewenste goede gevoel op. In het contact met anderen kan het ook belangrijk zijn om zo af en toe mee te bewegen, compromissen te sluiten en in minder belangrijke situaties iets minder op je strepen te staan. We kunnen samen kijken waar de gezonde grens ligt voor jou en jouw dierbaren, tussen het ofwel sub-assertief, over-assertief en gezond assertief zijn. Er zijn hele gerichte oefeningen en gespreksmethodieken om jou te helpen inzicht te krijgen in jouw denken, doen en voelen, en jouw handelen hier beter op af te stemmen.

Psychosociaal therapeut Niki Schalken in Amsterdam
Niki Schalken
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds of in het weekend

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact